İzmir Türkiye’nin süt üretim merkezi!
Karma Grup'tan tarafından organize edilen Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü iş birliği ile gerçekleştirilen, İstanbul’da başarı ile tamamlanan Süt Akademisi eğitim serilerinin devamı şimdi İzmir’de düzenlendi.
Eğitimlerde Süt Akademisi süt endüstrisinin temel ve yeni bilgi gereksinimlerini karşılamanın yanı sıra süt endüstrisindeki küresel eğitimler hakkında da bilgi sağlamayı ve süt işletmelerinin yenilikçi düşünme yeteneklerinin gelişmesine katkı sağlıyor.
ASÜD ve SETBİR tarafından desteklenen Süt Akademisi eğitimlerinde Türkiye’nin ihtiyaçlarına uygun eğitimler düzenleniyor.
Eğitimde konuşmacı olarak yer alan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Yardımcısı Oktay Darcan, İzmir’de sütle ilgili bu toplantının yapılmasının çok önemli olduğunu sütün kalbinin İzmir’de attığını düşünüyoruz dedi. Darcan ‘Bunu belki birçok il de kendisi için söylüyor olabilir ama bizim donelerimiz şunlar: Dünyada yaklaşık 1 milyar ton süt üretiliyor bunun yaklaşık % 2 – 2,5’u Türkiye’de üretiliyor. Bu da yaklaşık 23 milyon ton civarında. Bunun da yaklaşık %6’sı İzmir’de üretiliyor. Konya ilimizde %6 üretim oranıyla İzmir’le Konya süt üretiminde baş başa gidiyor. Destekleme açısından baktığımızda İzmir’in bir numara olduğunu görüyoruz. Ülkemizde 2500 adet süt ürünü işleten işletme bulunuyor. Civar illerin sütlerin bir kısmının da ilimizde bulunan işletmelerde işlendiğini görüyoruz. Süt ile ilgili önemli konulardan biri de işletmeye giren sütlerin kaliteli ve standartlara uygun olması önem taşımaktadır. 250 ye yakın süt toplama merkezine sahibiz. Sütün toplama merkezine gitmeden doğrudan süt işleme tesislerine götürülmesi konusunda İzmir olarak büyük bir avantaja sahibiz’ dedi.
Darcan konuşmasına söyle devam etti: ‘Süt üretimiyle ilgili hastalıktan ari ve AB onaylı çiftlik sayısı açısından Türkiye de öncü illerden biriyiz. Sağlık açısından güvenilir gıda önem taşımaktadır. Güvenilir ve sağlık gıda açısından sütün her yönüyle ele alınacağı bu eğitim toplantısını çok önemsiyoruz. Tarım Bakanlığı olarak üretimden tüketime her noktada ve bu üretimin sürdürülebilirliği açısından her aşamada her noktada varız. Üreticilerimle yem sürecinden başlayıp fayda maliyet oranından güvenilir süt üretimi noktasında her türlü çalışmayı yapıyoruz. Gıda güvenliğine yönelik sıkı denetim uygulamaktayız. Süt sektörü açısından Türkiye büyük bir potansiyel taşıyor. Peynir çeşitliği zengin bir iliz, daha çok coğrafi işaret alınması konusunda daha çok çalışmamız gerekiyor.
Başta üreticilerimiz olmak üzere tüketicilerimizin bu alanda yatırım yapmış sanayicilerimizin korunması açısından bütüncül ve blok halinde çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz. Eğitim çalışmalarıyla bütün bu faaliyetleri destekliyoruz. Sektörün ticari döngüsünün sağlıklı çalışması için sütteki kalite ve standartlara uygunluğunun geliştirilmesini önemsiyoruz ve faaliyetlerimizi buna göre düzenliyoruz. Sektörün bütün paydaşlarının yer aldığı böylesi değerli bir çalışmanın yapılmasından dolayı çok mutluyuz. Bu üç günün ülkemize, ilimize, süt sektörümüze ciddi yararlar sağlayacağına yürekten inanıyorum’ diyerek sözlerini tamamladı.